Skip to Main Content (a11yPressEnter)
Toyota palvelee

Puhkesiko rengas tai syttyikö mittaristossa varoitusvalo? Näin selviät mutkista matkalla

Turvallisuus
Matkalla tulee joskus vastaan ikäviäkin yllätyksiä. Mitä tällaisissa tilanteissa pitäisi tehdä, ja miten niitä voisi ehkäistä? Toyotan jälkimarkkinoinnin kiinnipito- ja viestintäpäällikkö Totte Raivisto kertoo.
  • Teksti: Sami Takala
  • Kuva: Adobe
  • 7.12.2021
  • 1. Rengas puhkeaa

    Ennen matkaa kannattaa varmistaa, että autossa on hyväkuntoiset renkaat. Ne vähentävät vaurioitumisriskiä. Aina renkaan rikkoutumista ei voi kuitenkaan estää.

    Puhjennutta rengasta varten autossa on joko vararengas tai renkaanpaikkausaine ensiapuun. Lue tästä, miten vararengas vaihdetaan ja renkaanpaikkausainetta käytetään.

    Vararenkaalla tai väliaikaisesti paikatulla renkaalla pitää ajaa rauhallisesti, kunnes rengas vaihdetaan uuteen: ajonopeus ei saa ylittää 80 kilometriä tunnissa. Käyttämällä autoa Toyota-määräaikaishuollossa varmistuu siitä, että myös vararengas on kunnossa.

    2. Polttoaine loppuu

    Polttoaineen loppumisesta saa syyttää lähinnä itseään. Auto alkaa varoittaa polttoainetankin tyhjenemisestä hyvissä ajoin: silloin kun autolla pystyy ajamaan vielä 50–100 kilometriä. Tankkausmahdollisuus pitäisi siis olla lähestulkoon riippumatta siitä, missä päin Suomea ajaa.

    Polttoainemittaria kannattaa seurata säännöllisesti ajon aikana ja ajoreitti suunnitella siten, että huomioi huoltamot. Ylimääräistä polttoainetta kanisterissa ei kannata turvallisuussyistä säilyttää autossa.

    3. Tuulilasiin tulee vaurio

    Tuulilasiin lentelee helposti kiviä ja nastoja, jotka jättävät ikäviä jälkiä. Vauriokohta kannattaa putsata nopeasti ja suojata läpinäkyvällä teipillä, jotta vaurio ei pääse laajenemaan. Tällöin vaurio on mahdollista korjata paikkakorjauksella.

    Pahimmassa tapauksessa vaurio laajenee suureksi halkeamaksi, jolloin koko tuulilasi täytyy vaihtaa. Toyota Vakuutukseen saa halutessaan lasiturvan, joka kattaa tuulilasivaurioita. Lue lisää lasivahingoista

    4. Merkkivalot hälyttävät

    Mittaristossa syttyy toisinaan palamaan erilaisia varoitusvaloja. Esimerkiksi punainen huutomerkki varoittaa jarruongelmasta, punainen öljykannu öljynpaineesta ja keltainen moottorin symboli moottorin häiriöstä.

    Jos varoitusvalon väri on punainen, auto on suositeltavaa pysäyttää mahdollisimman pian turvalliseen paikkaan onnettomuuden ja auton rikkoutumisen välttämiseksi. Sen jälkeen voi soittaa hinauspalvelun paikalle.

    Jos taas varoitusvalo on keltainen, matkaa on mahdollista jatkaa varovaisuutta noudattaen. Autolle kannattaa varata aika huoltoon, jossa selvitetään varoitusvalon syttymisen syy.

    5. Auto joutuu kolariin

    Paras tapa välttää onnettomuuksia on pysyä hereillä: ajaa ennakoivasti nopeusrajoitusten mukaisesti, tarkkailla liikennettä ja pitää riittävät turvavälit muihin ajoneuvoihin. Tauot ovat tärkeitä, jotta kuljettaja pysyy virkeänä.

    Jos onnettomuus tapahtuu, ensin pitää varmistaa, onko kukaan loukkaantunut. Jos henkilövahinkoja on, tulee soittaa hätänumeroon 112.

    Poliisi saattaa olla syytä kutsua paikalle selvittämään törmäystilannetta, vaikka kukaan ei olisi loukkaantunut.

    Muita tielläliikkuja kannattaa varoittaa asettamalla varoituskolmio tien reunaan runsaat 100 metriä ennen onnettomuuspaikkaa ja itselleen kirjata ylös vastapuolen ja mahdollisten todistajien henkilötiedot, auton rekisterinumero ja vakuutusyhtiö. Lue lisää: miten toimia kolaritilanteessa.

    Toyota auttaa ja neuvoo vahingon sattuessa numerossa 0800 552 134 viikon jokaisena päivänä vuorokauden ympäri. Lue lisää: miten toimia erilaisissa vahinkotilanteissa.

Kiihdytä mukaan Toyota-maailmaan

Tilaa Toyota Way -uutiskirje

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua