Skip to Main Content (a11yPressEnter)
Toyota palvelee

Poliisia karkuun ja kovaa!

Liikenneturva
Liikennerötöksiin yllyttävät somehaasteet ja kaahausvideoiden peukutus rapauttavat liikenneturvallisuutta. Ongelmakäyttäytymiseen puuttuminen on meidän kaikkien velvollisuus. 
  • Teksti: Tuomas I. Lehtonen
  • Kuvat: Adobe ja Liikenneturva
  • 1.7.2024
  • Sosiaalisen median lieveilmiöt ovat herättäneet viime vuosina runsaasti keskustelua. Yhtenä ongelmana esiin ovat nousseet erilaiset somehaasteet, jotka innoittavat erityisesti nuoria jopa hengenvaarallisiin kokeiluihin.

    Somehaasteet näkyvät valitettavasti myös liikenteessä. Esimerkkejä tästä ovat holtittomat ylinopeudet, hullunrohkeat ohitukset, mopolla tai moottoripyörällä keuliminen sekä driftaus liikennevirrassa.

    Liikenneturvan suunnittelija Tomi Niemen mukaan somehaasteiden mukanaan tuomat ongelmat ovat nähtävissä Suomessakin, mutta eivät onneksi siinä laajuudessa kuin monissa muissa maissa.

    "Valtaosalla suomalaisista nuorista on fiksu ja hyvin vastuullinen asenne liikenteessä toimimiseen. He osaavat jättää somessa näkemänsä ylilyönnit omaan arvoonsa, liittyivät ne sitten liikenteeseen tai muihin elämänalueisiin", Niemi kiittelee.

    Niemen sanoja tukee Liikenneturvan teettämä kyselytutkimus. Sen mukaan 71 prosenttia suomalaisista pitää somehaasteita ylipäätään typerinä, ja 80 prosenttia vastaajista pitää liikennettä vääränä paikkana tarttua haasteisiin.

    Liikennerikkeet kiehtovat pientä osaa nuorista

    Vaaralliset temput ja uhmakas liikennekäytös kiehtovat kuitenkin pientä mopoiluikäisten ja juuri auton ajokortin saaneiden nuorten joukkoa.

    ”Suomessa somehaasteiden rooli ei ole suuri, mutta tietyissä nuorisoporukoissa ihannoidaan liikennesääntöjen vastaista ja riskipitoista toimintaa liikenteessä. Esimerkiksi poliisia saatetaan ajaa mopolla tai moottoripyörällä karkuun ja toiminnasta kuvataan somekanavissa jaettavia videoita.”

    Ylipäätään kuvaaminen ajon aikana on lisääntynyt ajon aikana.

    ”Tällaisissa tilanteissa on maailmalla sattunut jo kuolonkolareita, eikä Suomessakaan ole onnettomuuksilta vältytty”, Niemi sanoo.

    Tieto luvattomista mopomiiteistä leviää nuorten keskuudessa somen välityksellä, ja tapahtumiin saattaa osallistua jopa satoja nuoria mopoineen. (Kuva: Liikenneturva/Ville-Veikko Heinonen)

     

    Luvattomat mopomiitit ovat suomalainen vitsaus

    Erityisen huolestuttavana Niemi pitää viime vuosien aikana kokoaan kasvattaneita mopomiittejä, joissa mopoilijat ajavat liikenteen seassa ja suurilla parkkialueilla. Tieto luvattomista miiteistä leviää nuorten keskuudessa somen välityksellä, ja tapahtumiin saattaa osallistua jopa satoja nuoria mopoineen.

    Tapahtumilla ei yleensä ole varsinaista järjestäjätahoa, joten turvallisuuskysymyksetkin jäävät useimmiten huomioimatta. Tällaisissa tapahtumissa ylilyöntejä sattuu runsaasti.

    ”Laillisia ja asiallisesti järjestettyjä mopomiittejäkin on, mutta temppuiluun mieltyneitä nuoria ne eivät yleensä tiukempien sääntöjen vuoksi niin kiinnosta. Poliisi pyrkii valvomaan myös luvattomia miittejä, mutta suuren osallistujamäärän vuoksi ne vaativat huomattavia resursseja”, Niemi sanoo.

    Kodin tärkeä rooli liikennekasvattajana

    Niemi painottaa vanhempien ja koulujen kasvatusvastuuta sekä nuorten omaa roolia turvallisen liikennekulttuurin edistämisessä. Vanhemman ja lapsen keskustelut liikenneturvallisuudesta, ajamiseen liittyvistä riskeistä, päihteiden vaaroista sekä sosiaalisen median ja ryhmäpaineen vaikutuksesta edistävät oleellisesti nuorten fiksua käyttäytymistä liikenteessä.

    Vanhemman tulisi kyetä keskustelemaan nuoren kanssa rakentavasti ja rauhallisesti myös silloin, kun mahdollinen ylilyönti on jo tapahtunut.

    ”Lapselle ja nuorelle on tärkeää, että vaikeistakin asioista voi puhua oman vanhemman kanssa turvallisesti. Tilanne ja siihen liittyneet riskit käydään yhdessä läpi ja tapahtuneesta otetaan opiksi. Jos nuori on jakanut tapahtumasta videoita omissa somekanavissaan, ne poistetaan. On tärkeää, että vanhempi osoittaa hyväksyvänsä lapsensa, mutta ei hänen tekoaan.”

    Niemi muistuttaa, että myös ulkopuoliset voivat puuttua liikenneturvallisuutta heikentävään toimintaan. Asiallisesti ja rauhallisesti esitetty, provosoimaton huomautus toimii yleensä parhaiten. Puuttumisen liittyvät riskit kannattaa kuitenkin arvioida etukäteen.

    ”Vaaratilanteissa voi aina olla yhteydessä hätäkeskukseen”, Niemi muistuttaa.

    Somessa voi myös kannustaa hyviin liikennetekoihin, kuten esimerkiksi käyttämään vilkkua tai kiittämään muita tiellä liikkujia hyvistä liikenneteoista. (Kuva: Liikenneturva/Nina Mönkkönen)

     

    Rohkea nuori puuttuu kaveripiirin hölmöilyyn

    Niemi painottaa myös nuorten omaa roolia turvallisen liikennekulttuurin edistämisessä.

    ”On tärkeää, että ainakin yksi porukasta uskaltaa kyseenalaista liikenneturvallisuutta vaarantavan toiminnan järkevyyden. Muutkin kaveriporukassa ovat saattaneet ajatella samoin, mutta rohkeutta asian esiin nostamiseen ei välttämättä ole.”

    Niemi heittää ilmoille myös ajatuksen positiivisten liikennehaasteiden käynnistämisestä ja levittämisestä somessa.

    ”Somessa voi myös kannustaa hyviin liikennetekoihin. Vaikkapa käyttämään vilkkua tai kiittämään muita tiellä liikkujia hyvistä liikenneteoista.”

    Matkustajakin voi vaikuttaa liikenneturvallisuuteen

    Tänä keväänä Liikenneturva jalkautuu festareille ja nuorten suosimiin somekanaviin SafeSpaceAutoon-kampanjan merkeissä. Kampanjan tarkoituksena on herätellä nuoria ymmärtämään, että myös auton matkustajat voivat omalla toiminnallaan kohentaa liikenneturvallisuutta.

    ”Korostamme kampanjassa hyvien matkustajataitojen merkitystä sekä ryhmäpaineen vaikutusta ajamiseen. Matkustajat voivat auttaa kuljettajaa turvallisessa ajamisessa suomalla ajorauhan, tukemalla päihteettömyyttä ja kertomalla kuskille matkan edetessä reittiohjeita. Kampanjaamme voi seurata somessa asiatunnisteilla #SafeSpaceAutoon ja #Liikenneturva. Meitä voi tulla tapahtumissa myös nykäisemään hihasta”, Niemi sanoo.

    SafeSpaceAutoon-kampanjan tarkoituksena on herätellä nuoria ymmärtämään, että myös auton matkustajat voivat omalla toiminnallaan kohentaa liikenneturvallisuutta. (Kuva: Liikenneturva/Nina Mönkkönen)

Kiihdytä mukaan Toyota-maailmaan

Tilaa Toyota Way -uutiskirje

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua