8 asiaa, jotka sinun tulee tietää, kun ostat turvaistuimen
-
Teksti: Juho Paavola
-
Kuvat: Adobe
-
5.8.2020
-
1. Suosi testeissä menestyneitä istuimia
Turvaistuimia testaavat suomalainen Autoliitto sekä ruotsalainen Bäst i test. On sitten kyse vauvan ensimmäisestä turvakaukalosta, taaperon turvaistuimesta tai kouluikäisen vyöistuimesta, kannattaa valinta tehdä testeissä menestyneiden mallien välillä.
Testeissä korostuu turvallisuus, mutta pisteisiin vaikuttavat myös materiaalit, helppokäyttöisyys sekä se, miten lapsi istuimessa viihtyy. Turvallisesta istuimesta lapsi ei pääse kiemurtelemaan irti.
2. Turvakaukalossa käytettävyys ratkaisee
Vauvan turvakaukalo hankitaan usein jo ennen syntymää, joten sovittaminen ei ole mahdollista. Sokkona sitäkään ei silti tarvitse ostaa. Kun olet tehnyt esikarsinnan testien perusteella, mene kivijalkakauppaan ja kokeile asennusta ja kiinnittämistä testinuken kanssa.
Turvakaukalossa tärkeää on käsiteltävyys, sillä sitä siirretään jatkuvasti autoon ja pois – vauvan ollessa kaukalossa. On siis tärkeää, että asentaminen on helppoa ja sitä on mahdoton tehdä väärin. Osan malleista voi istuttaa sovittimella samanmerkkisten lastenrattaiden runkoon, jolloin kaukalo toimii myös vaunuina.
3. Ota myyjä avuksi
Netti on turvaistuimia täynnä. Etuna on mahdollisuus laajaan hintakilpailuun, mutta huonona puolena on se, ettei istuinta voi kokeilla. Erityisesti taaperoiden ja kouluikäisten kohdalla kannattaa selvittää kokeilemalla, miten lapsi viihtyy istuimessa.
Turvallisuuden perustana se, että istuin kiinnitetään autoon oikealla tavalla. Erityisesti ensimmäistä istuinta ostettaessa on tärkeää, että ammattitaitoinen myyjä näyttää kädestä pitäen, miten istuin tai turvakaukalo asennetaan autoon.
4. Irrotettava päällinen helpottaa puhdistusta
Istuimen päälliset saavat osansa niin kurahousujen hiekasta kuin eväsbanaaneista. Suosi siis istuinta, jonka päälliset ovat irrotettavissa ja pestävissä. Ostovaiheessa on hyvä tutustua myös siihen, miten päälliset ”puetaan” takaisin rungon päälle.
Suomessa suositellaan, että lapsi matkustaa selkä menosuuntaan niin kuin mahdollista, vähintään kuitenkin 3-vuotiaaksi.
Suomessa suositellaan, että lapsi matkustaa selkä menosuuntaan niin kuin mahdollista, vähintään kuitenkin 3-vuotiaaksi.
5. Selkä menosuuntaan on turvallisin
Turvakaukalossa lapsi matkustaa aina selkä menosuuntaan, mutta turvaistuimissa vaihtoehtoja on molempiin suuntiin. Hyvä vaihtoehto on istuin, jonka voi kääntää ympäri, kun lapsi kasvaa. Suomessa suositellaan, että lapsi matkustaa selkä menosuuntaan niin kauan kuin mahdollista, vähintään kuitenkin 3-vuotiaaksi.
6. Isofix on helppo asentaa
Suurin osa markkinoilla olevista turvaistuimista kiinnitetään Isofix-kiinnityksellä suoraan takapenkin kiinnikkeisiin. Isofixin etuna on tukeva kiinnitys ja helppokäyttöisyys: Liikenneturvan mukaan Isofix-istuimista 96 prosenttia kiinnitetään oikein, kun auton turvavyöllä kiinnitettävissä istuimissa oikea kiinnitys onnistuu vain joka kolmannella.
Koska sekä takapenkit että turvaistuimet ovat eri kokoisia ja mallisia, on ennen hankkimista varmistettava istuinvalistajan automalliluettelosta, että auto ja istuin sopivat yhteen.
7. Osta käytetty istuin vain luotettavalta myyjältä
Turvaistuimia voi kierrättää turvallisesti tietyin ehdoin. Esimerkiksi isommalta sisarukselta pieneksi jääneen istuimen voi huoletta siirtää pienemmän perheenjäsenen käyttöön. Myös luotettavalta ystävältä voi hankkia käytetyn istuimen, kun taas tuntemattomalta ostamiseen liittyy riskejä.
Istuimen materiaalit kuluvat eikä istuimen iästä voi välttämättä olla varma. Takuita ei ole myöskään siitä, onko istuin ollut kolarissa tai vaikkapa pudonnut ja kolhiintunut, jolloin sen turvallisuustaso on automaattisesti heikentynyt. Käytetty istuin voi näyttää ehjältä, mutta todellisuudessa se ei kestä enää tositilannetta.
8. Automerkin oma istuin sopii varmasti
Automerkkien omat istuimet ovat tavallisesti tunnettujen lastenistuinvalmistajien malleja, jotka on valittu tarkoin laatukriteerein. Autovalmistajan istuimen etuihin kuuluu mahdollisuus asioida tutun automyyjän kanssa. Oman automerkin turvaistuin sopii aina varmuudella oman auton takapenkille. Toyotan turvaistuimiin voit tutustua täällä.
Asiantuntijana turvaistuimia testaavan Autoliiton viestintäpäällikkö Jukka Tolvanen. Lisäksi jutussa on käytetty lähteenä valmistajien sekä Liikenneturvan tietoja.