Skip to Main Content (a11yPressEnter)
Toyota palvelee

Woven City on tulevaisuuden älykaupunki

Tulevaisuus
Japaniin nousee tulevaisuuden kaupunki Woven City, jossa asukkaat, itseohjautuvat autot ja robotit elävät sulassa sovussa.
  • Teksti: Juho Paavola
  • Kuvat: Toyota
  • 20.4.2020
  • Tulevaisuuden ennustaminen on tunnetusti hankalaa, mutta Toyotan visio tekee siitä aavistuksen helpompaa. Kun Toyotan ja arkkitehtitoimisto BIG:n yhteishanke Woven City valmistuu, tulevaisuuden kaupunki on täällä.

    Toyotan suunnitelmana on muuttaa Japanin Fuji-tulivuoren kupeessa sijaitseva Susonon autotehtaan alue tulevaisuuden kaupungiksi. Woven Cityn eli kudotun kaupungin toiminta perustuu tekoälyn, autonomisten kulkuneuvojen, koneiden, rakennusten ja ihmisten verkostoon.

    ”Erilaiset teknologiat alkavat vaikuttaa siihen, miten asumme ja liikumme kaupungeissa. Toisiin liikkujiin yhteydessä oleva, autonominen, päästövapaa ja jaettuihin kulkuneuvoihin perustuva liikenne luo kokonaisen mahdollisuuksien maailman uudelle kaupunkielämälle”, BIG:n perustaja ja luova johtaja Bjarke Ingels sanoo.

    Päämääränä on malli ­ekologiselle, hiilijalanjäljeltään pienelle ja energialtaan omavaraiselle kaupungille.

    Toyota aloitti kangaspuista

    Äkkiseltään voisi ajatella, että autonvalmistaja syö omaa liiketoimintaansa vaihtamalla camryt, yarikset ja corollat kaupunkisuunnitteluun. Kyse on kuitenkin laajemmasta ajatuksesta eli planeetan kantokyvyn rajallisuudesta ja sitä kautta luonnon elinkelpoisuuden, ihmisten ja myös autonvalmistajien liiketoiminnan säilymisestä.

    Vastuullisten yhtiöiden on elettävä muutoksessa mukana. Toyota aloitti 1920-luvulla valmistamalla automaattisia kangaspuita. Autojen vuoro tuli vasta seuraavalla vuosikymmenellä.

    Woven Cityssä panostetaan ekologisuuteen ja kestäviin valintoihin.

     

    “Nyt toivomme, että voimme käyttää teknologiaamme kutoaksemme yhteen uudenlaisen kaupungin ja nykyaikaisen tavan nauttia elämästä”, Toyotan pääjohtaja Akio Toyoda sanoo.

    Tärkeä osa Woven Cityn konseptia on autoilun murros kohti ekologista, palvelumuotoista liikennettä, jonka selkärankana ovat itsestään ajavat autot. Ingelsin mukaan nykyiset kadut ovat sekavia, ja siksi Woven Cityssä kadut on jaettu kolmeen eri tyyppiin liikkujien nopeuden mukaan.

    Yhdellä kulkevat nopeat ja päästöttömät sähköautot. Toisella hitaammat ja pienet kulkupelit sekä kävelijät. Puistomaiset kaistat on varattu vain jalankulkijoille. Tekoäly yhdistää kaikki toisiinsa, mikä tekee liikenteestä joustavaa ja turvallista.

    Woven City tuottaa energiansa puhtaasti

    Ekologisuus on toinen tärkeä tavoite ja suunnittelu perustuu kestävyyden ajatukselle. Kun perinteinen urbaani rakennusmateriaali betoni vaatii aina se­mentin synnystä asti suuren määrän energiaa, Woven Cityssä pääasiallisena rakennusmateriaalina on puu.

    Asuinrakennukset valmistetaan pääasiassa puusta ja niissä hyödynnetään älyteknologiaa.

     

    ”Rakennukset on valmistettu pääasiassa hiilineutraalista puusta vanhojen japanilaisten käsityöliitosten avulla. Työn ovat tehneet robotit. Säilytämme uuden teknologian avulla vanhoja perinteitä”, Ingels sanoo.

    Woven City lämpiää ja viilenee pääasiassa maalämmön ja -kylmän avulla. Talojen katot varustetaan au­rinkopaneeleilla, jotka täydentävät maan alla sijaitsevia, sähköä tuottavia vetypolttokennoja.

    Tekoäly auttaa arjessa

    Woven Cityn asukkaista suurin osa on Toyotan työntekijöitä ja ­heidän perheenjäseniään. Kaupungin uu­denlaisen, teknisen pioneerihengen vuoksi toinen tärkeä ryhmä ovat keksijät ja tiedemiehet. Alkuvaiheessa kaupunkiin muuttaa noin pari tuhatta asukasta.

    Liikennevälineiden tapaan myös kodit ja niiden asukkaat ovat yhteydessä toisiinsa. Kotiaskareissa avustavat robotit ja tekoäly puolestaan valvoo asukkaiden terveyttä.

    Ingelsin mukaan älykodit ja tekoäly auttavat ihmisiä arjessa esimerkiksi täyttämällä jääkaapin, viemällä roskat tai tarkastamalla terveydentilan. Samalla on kuitenkin muistettava, että teknologian kehittyessä ihminen on aina osa itseään suurempaa luontoa, jota on suojeltava.

    ”Parasta näissä kodeissa ovatkin ikkunasta avautuvat upeat maisemat Fuji-vuorelle.”

    Aluksi kaupungissa asuu Toyotan työntekijöitä perheineen ja tiedemiehiä.

     


  • Woven City

    • Kokeellinen minikaupunki, joka nousee tarunhohtoisen, maailman korkeimman tulivuoren Fujin kupeeseen Honshun saarelle.
    • Kaupunki on samankokoinen kuin 55 jalkapallokenttää.
    • Kaupungin on tarkoitus tarjota asuinpaikka noin 2 000 ihmiselle, joista suurin osa on Toyotan työntekijöitä, heidän perheenjäseniään, eläkeläisiä, kauppiaita, vierailevia tiedemiehiä sekä teollisuuskumppaneita. Asukasmäärä ja kaupunki kasvavat ajan saatossa.
    • Kylän rakennustöiden on tarkoitus valmistua alkuvuodesta 2021.
    • Woven Cityn on suunnitellut tanskalaisarkkitehti Bjarke Ingels. Hänen toimistonsa Bjarke Ingels Groupin (BIG) taidonnäytteitä ovat myös 2 World Trade Center New Yorkissa, Lego-yhtiön pääkonttori Billundissa sekä Googlen Mountain View -kampus Palo Altossa ja Lontoon pääkonttori.

     

Kiihdytä mukaan Toyota-maailmaan

Tilaa Toyota Way -uutiskirje

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua