Toyota palvelee

Vältä jättisakot ja muut ikävät yllätykset automatkalla

Kesälomamatkailu
Automatkalla ei kannata lähteä ummikkona, sillä liikennemokista voi koitua kallis lasku. Lue tämä juttu ennen Eurooppaan suuntautuvaa autoreissua.
  • Teksti: Tuomas I. Lehtonen
  • Kuvat: Adobe
  • 4.6.2024
  • Alankomaissa tekoäly käräyttää luurin räplääjät

    Alankomaat on ottanut ensimmäisenä Euroopan maana käyttöön tekoälyä ja infrapunatekniikkaa hyödyntävän matkapuhelinpaljastimen. Niin valoisassa kuin pimeässäkin toimivat kamerat valvovat pääasiassa maan moottoriteillä.

    Homma toimii niin, että älykamera tutkailee autoilijoiden käsiä ja ajoneuvojen rekisterilaattoja. Jos kamera havaitsee tienkäyttäjän pitävän ajon aikana kädessään puhelinta, tablettia tai navigaattoria, se lähettää tilanteesta kuvan poliisille.

    Viranomainen tarkastaa kuvan, ja jos kädessä oleva esine varmistuu luvattomaksi laitteeksi, lähtee kuljettajalle naseva sakko. Alankomaissa matkapuhelimen käytöstä rangaistaan 380 eurolla. 

    Alankomaissa  älykamera tarkkailee autoilijoiden käsiä ja ajoneuvojen rekisterilaattoja. Mikäli kamera huomaa kuljettajan räpläävän puhelinta, tablettia tai navigaattoria, se ilmoittaa poliisille.

     

    Espanjassa sakotetaan paidattomuudesta

    Espanjassa lomaillessa ei parane heittäytyä liian rennoksi. Jos autoa erehtyy ajamaan yhdellä kädellä niin, että toinen käsi on rempseästi avoimen ikkunan ulkopuolella, voi poliisi raapustaa 100 euron sakon. Ilman paitaa, paljasjaloin tai varvastossuilla ajamisesta seuraa 200 euron pikavoitto.

    Poliisi saattaa muistaa 200 euron tiketillä myös silloin, jos meikkiä erehtyy kohentamaan tai evästä mussuttamaan auton seistessä punaisissa liikennevaloissa. Ajamista häritsevästä kynsien pureskelusta tai matkustajan suutelemisesta selviää 80 euron sakolla.

    Hölmöilynsä ryhdikkäästi tunnustava ja sakkonsa tunnollisesti, 20 vuorokauden kuluessa, maksavaa autoilijaa, katsotaan kuitenkin hyvällä. Hän voi saada sakon kokonaismäärästä 50 prosentin alennuksen. Vakavia rikkomuksia kyseinen ”alennusmyynti” ei kuitenkaan koske.

    Yösakko käy kalliiksi Italiassa

    Italiassa vakavimmat liikennerikkeet, kuten humalassa ajaminen ja reilun ylinopeuden ajaminen, tulevat jatkossa erityisen kalliiksi yöaikaan.

    Maan parlamentin viime vuonna tekemän päätöksen mukaisesti kello 22–07 välisenä aikana tehdyistä liikennetörttöilyistä määrätään sakko 30 prosenttia korkeampana kuin muina vuorokaudenaikoina. Säännös astuu voimaan kuluvan vuoden aikana.

    Kojelautakamerasta voi saada ison sakon Itävallassa

    Osassa Euroopan maissa on voimassa tiukat määräykset kojelautakameroiden käytöstä. Näin on laita esimerkiksi Itävallassa. Taustalla on tietosuojalaki ja -asetus, jotka kieltävät julkaisemasta tai levittämästä kuva- tai videomateriaalia tunnistettavista ihmisistä tai ajoneuvoista.

    Itävallassa kaikenlainen systemaattinen valvonta on kiellettyä, eikä esimerkiksi jatkuvasti tallentavan kojelautakameran käyttöä sallita. Luvattomasta kuvaamisesta voi rapsahtaa jopa 25 000 euron sakko.

    Kauniita, tielle avautuvia maisemia voi jatkossakin ikuistaa Itävallassa. Kuvaan tai videolle päätyneet henkilöt ja ajoneuvot on kuitenkin jo tallennusvaiheessa muokattava tunnistamattomiksi. 

    Osassa Euroopan maissa on tiukat määräykset kojelautakameroiden käytöstä. 
     
    Puolassa viisas maksaa sakot heti

    Puolassa turistin kannattaa pulittaa aiheellisesti annettu sakko mukisematta poliisille. Muuten asia siirtyy maistraatille, joka takavarikoi sakon saaneen passin tai henkilötodistuksen. Jos sakkoa ei pulita kolmen vuorokauden kuluessa, rikkeen tekijälle voidaan langettaa 30 vuorokauden vankeusrangaistus.

    Kaahaaminen ei kannata Saksan autobahnillakaan

    Saksan autobahnit tunnetaan yleisesti nopeasti kulkevien ajopelien mekkana, jossa matkaa saa taittaa nopeusrajoituksista piittaamatta. Yleiset uskomukset eivät kuitenkaan täysin pidä paikkaansa, sillä Saksan moottoriteillä on 70-luvun lopulta lähtien ollut voimassa 130 km/h -enimmäisnopeussuositus.

    Suosituksen saa kyllä ylittää, mutta suosituksen ylittäjä voi onnettomuustapauksissa saada syytteen liikenteen vaarantamisesta. Tiedossa on oikeustapauksia, joissa kolariin osalliselta, 200 km/h ajaneelta henkilöltä on peritty vähintään 20 prosentin korvausvastuu tapahtuneista vahingoista.

    Toisaalta liiankaan hitaasti Saksan tiestöllä ei saa ajaa. Määräyksissä todetaan, että kuljettaja ei saa syyttä körötellä niin, että liikennevirran vauhti hidastuu.

    Saksan moottoriteillä on voimassa 130 km/h-enimmäisnopeussuositus.

     

    Tanskassa piittaamattomuudesta lähtee auto

    Tanskassa kiristettiin vuonna 2021 piittaamattomasta ajamisesta annettavia rangaistuksia. Jos syyllistyy ”järjettömään ajamiseen” (tanskaksi vanvidsbilisme), voi viranomainen takavarikoida auton. Ajoneuvo takavarikoidaan riippumatta siitä, onko liikenteessä törttöilyt henkilö auton omistaja vai joku mu henkilö. Ajopeli päätyy huutokauppaan, josta kertyneet varat kilahtavat valtion kassaan.

    Järjettömäksi ajamiseksi lasketaan yli kahden promillen humalassa ajaminen, nopeusrajoituksen ylittäminen yli 100 prosentilla tai ajaminen yli 220 km/h nopeudella nopeusrajoitusalueesta riippumatta. Auto lähtee alta myös silloin, jos saa humalassa tai huumeiden vaikutuksen alaisena aikaan vakavia henkilövahinkoja aiheuttavan onnettomuuden.

    Unkarissa promilleraja on nolla

    Unkari on yksi Euroopan arvostetuimmista olutmaista. Autoillessa ei kuitenkaan todellakaan kannata ottaa, ei edes sitä yhtä lounasolutta. Maan tieliikenteessä nimittäin sakotetaan armotta, jos alkometrin viisari värähtää 0,0 promillen yläpuolelle. 0,8 promillen ylityksestä kuskin tie käy oikeuteen.

    Alkoholin vaikutuksen alaisena ajamisesta rapsahtaa 520 000–1 040 000 forintin sakko. Euroissa se merkitsee vähintään reilua 1300 euroa kevyempää matkakassaa. Jos ajoneuvo on rekisteröity ulkomaille, poliisi voi takavarikoida sen niin pitkäksi aikaa, että sakko on maksettu.

    Lähde: artikkelin tietolähteenä on käytetty Autoliiton julkaisemaa Autoillen Euroopassa -teosta (2024)

    Unkarissa sakotetaan armotta, jos alkometrin viisari värähtää 0,0 promillen yläpuolelle. 0,8 promillen ylityksestä kuskin tie käy oikeuteen.

Kiihdytä mukaan Toyota-maailmaan

Tilaa Toyota Way -uutiskirje

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua